ارزیابیانرژیوآلایندههایزیستمحیطییکفرآیند تولیدی ازنظرارائهیراهکارهایکاهشمصرفانرژی و انتشار آلایندههادارایاهمیتمیباشد. اهمیت حفاظت از محیط زیست و تأثیرات احتمالی مرتبط با محصولات تولیدی و مصرف باعث افزایش علاقه به شناسایی این اثرات شده است. علاوه براین، یکی از مهمترین چالشها در بخش صنعت میزان انرژی مصرفی است. پژوهش حاضر، تولید نوشابههای گازدار در شرکت زمزم گرگان را در دو بخش بطریهای شیشهای و بطریهای PET با رویکردهای مختلف از نظر جریان انرژی و تأثیرات زیست محیطی بررسی کردهاست. نتایج این مطالعه نشان داد که کل انرژی ورودی در تولید نوشابه گازدار شیشهای 89/31610 مگاژول و در نوشابه گازدار PET 90/11081 مگاژول است. نوشابه گازدار شیشهای نسبت به نوشابه گازدار PET بارهای زیست محیطی بیشتری تولید میکنند. این نشان میدهد که استفاده از بطریهای PET برای تولید نوشیدنی های گازدار از نظر میزان آلاینده های زیست محیطی مناسب تر از بطری های شیشهای میباشد.. همچنین بیشترین میزان نسبت انرژی و بهرهوری انرژی مربوط به تولید ذرت هنگامی بود که سامانه بیخاکورزی بابقایا جانشین بیخاکورزی بابقایا استفاده شد، بهطوریکه مقدار این شاخصها برای این سامانه 26 و 075/0 گزارش شد.
Sharifi M, Soodmand-Moghaddam S, Adeldoust I. Assessment environmental factors and energy consumption of Carbonated Soft Drink Production: Case Study- Gorgan ZamZam Company, Iran. IJE 2021; 24 (3) :1-16 URL: http://necjournals.ir/article-1-1644-fa.html
شریفی محمد، سودمندمقدم شمسی، عادل دوست اسحاق. ارزیابی فاکتورهای زیستمحیطی و انرژی مصرفی در تولید نوشابههای گازدار: مطالعه موردی- شرکت زمزم گرگان، ایران. نشریه انرژی ایران. 1400; 24 (3) :1-16